Pages

Ads

Thursday, August 4, 2011

patah kembali lagi.. hehe~ ;D

hye uolls. bertemu kembali. hehe. alhamdulillah. dah ari keempat kite berpuasa. harap harap semuanya ok ea. ermmmm. untuk N3 kali nih aku cuma nak terangkan pasal patah nih. sebab ramai sangat tanya patah tuh apa. kan? sebelum aku terangkan sila lihat kembali gambar di bawah. ekeke~





ok. dah puas tengok semua? ekceli aku bukan nak cerita detail macam mana nak buat patah nih. cuma cite manja manja jerk. sebab blog aku bukan macam senior aku, kak yana yang banyak menceritakan resepi resepi terbaek buatan tangan kak yana. tapi kot kot kak yana baca then kak yana try. silelah publish di blog kak yana yerk ! ngehngeh.



nak dijadikan cerita, aku bukan suke sangat patah nih. setakat makan untuk rasa boleh lah. tapi nak habeskan sepinggan tuh kena pikir jugak. selalu tak habes jerk. kihkihkih.



ermm. ekceli, patah nih selalunya dimakan dengan kari udang. udang pulak bukan udang besar besar. udang comel comel jerk. comel macam ainihussin jugak lah ! muahaha. chop. macam mane nak buat kari udang? oh no ! aku tak tahu. sebab kari pun aku tak suka. huhu. *mengadelah ainihussin. banyak sangat pantang larang!*



skip pasal kari udang tuh ! kite proceed dengan yang hijau tuh. yang tuh aku tahu sebab senang sangat. wakaka. so kalau uolls nak try boleh lah !




bahan bahan -----> tepung gandum + garam + air + esen hijau



letak sedikit garam ke dalam tepung. berapa gram? sile bajet sendiri. huhu. bancuh dengan air. tapi jangan cair sangat tau ! jangan lupa letak sedikit esen hijau. lepas dah bancuh, letak dalam loyang. tahu tak loyang tuh hape? kalau tak tahu sile guna khidmat en.google. terima kasih !



kemudian, kukus acuan tersebut.



dah siap, sila potong segi empat tepat. panjang panjang r. dah siap. boleh lah makan dengan kari udang yerk ! hehe. kak yana jangan lupa cuba kalau rajin tau ! ekeke. kbai !





.PEMBETULAN.

---> masa buat patah tuh adunan tepung tadi jangan lupe letak sedikit kapur. kapur yang orang makan dengan sirih tuh. sumpah aku lupe. sori yerk ! ekeke~
aku yang membebel:

♥ainihussin♥

8 pendapat mereka! =):

udin said...

oooo.. ni ka patah.. baru cheq tau.. ;)

alawiah raji said...

ko mmg tak leh jadi pengacara makanan la wei....tp awat cara dia masak tu mcm nak buat laksam je kekekekek.....hurm....:-p

dilla fadhilla ;) said...

nyah, kapur letak kat mne ?

ainihussin said...

udin:


try r. ape lagik. hehe~

ainihussin said...

alawiah:

haha. laksam yerk? lain2. nih lagi sedap. huhu

ainihussin said...

dilla fadhilla :

aah la. kapur. sumpah lupa. hehe~

dilla fadhilla ;) said...

baek letak. nti org laen wt tak jadi. ahaha :p

ainihussin said...

dilla fadhilla :

done ! hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...