Pages

Ads

Wednesday, January 26, 2011

resdung? arggghhhh. macam makin teruk! :'(

tadi tanya bos boleh tak nak claim kalau aku nak buat x-ray. tibe tibe aku rasa nak tahu tahap resdung aku macam mana. dah teruk sangat ke? yela. lately nih pukul3@4 aku mesti terbangun. tak leh nak nafas. padahal sebelum tido dah kena siap siap sapu vicks. bantal mesti berlayer layer.

aku terdetik nak check up sebab last week member aku ade yang dah pegi check up. die cite idung die dah bengkak. doktor cakap area atas idung die dah takde darah. ay0oo. teruk ke centu? boleh ubat ke resdung nih? kalau ade cane nak ubat erk? takotla pulak kan. ngehngeh.


ape tuh resdung? resdung lebih dikenali sebagai sinus iaitu berpunca daripada jangkitan bakteria di bahagian hidung dan rongga rongga di bahagian dalaman tulang muka yang bersambung ke hidung melalui saluran saluran kecil. kalau sinus tersumbat akan berlakulah lendir yang terkumpul dan seterusnya kuman akan membiak dalam rongga sinus tersebut. disebabkan keadaan itu berlaku maka terhasillah nanah yang busuk dan bengkak yang akan berlaku dalam lapisan hidung.

tanda tanda resdung:

1.kerap bersin.
2.kurang deria bau.
3.gatal mata, mata berair.
4.migrain atau sakit kepala.
5.berjerawat.
6.mengalami demam atau badan kurang selesa yang berpanjangan.
7.sakit tekak yang berpanjangan atau kerap berulang.


macam mana cara nak kurangkan resdung nih erk? kalau nak hilangkan terus memang tak la kan? tapi kalau dapat kurangkan pown takpe. sebab aku rasa sekarang tahap resdung aku makin teruk. :'(


aku yang membebel:

♥ainihussin♥

20 pendapat mereka! =):

zidEL zhafiz said...

samelah aku weh..ko gi jer mane2 uptown atau downtown..kompem ade rawatn yg asap2 kat muke tuh..dpt redakan sket resdung jadilah..

ainihussin said...

haha. aku takot nak buat tuh weyh! pedih. aku penah buat skali jerk. lepas tuh dh insap! ekeke~

zidEL zhafiz said...

ngeng..weh ko buat pastu resdung ko dtg balik ea??..mak aku buat 2 3 kali resdung die terus elok..

ainihussin said...

aku buat skali jerk. mmg xjalan r kan kalau skali jerk. aku takot nak buat byk kali. hehe. mak kau dh ok kew? ayo0o. takot.......!!!!

AinEsyam said...

boleh cba drsneez..skali pakai dh boleh kuarkan hingus yg tersumbat tu,sy ada resdung dr kecik lg..pkai drsneez nu alhamdulillah sudah berkuarangan,pada awl2 hingus kluar dgn banyaknyer,ble lama2 pakai alhamdulillah,berkesan.boleh add fb saya kalau berminat..https://www.facebook.com/ain.esyam

Anonymous said...

Therefore, when you are looking at purchasing a workout bench for your home physical exercise routines you will need to take care for making the top option.



Check out my website :: click the following internet site

Anonymous said...

This information will give you details about the great and
terrible about this piece of physical exercise devices.


Also visit my weblog: mouse click the following internet site

Anonymous said...

Working out is gratifying - there is certainly no doubt
about that.

Here is my webpage: click through the up coming web site

Anonymous said...

The real difference will be the high quality and price,
so store about.

My web blog: adjustable weights

Anonymous said...

Just keep in your mind normally choose a respected
model and also a treadmill model that has crucial features which will cater your fundamental wants in reducing your weight for the slimmer and much healthier entire body.


Here is my web page incline dumbbell shrug

Anonymous said...

Bodylastic Bands undoubtedly are a very low cost residence fitness center that works by using top quality elastic tubing for resistance.


Also visit my web-site; http://www.getfitnstrong.com/adjustable-dumbbells/7-reasons-adjustable-dumbbell-set/

Anonymous said...

For anyone who is similar to the countless People in america who may
have seen those fancy Bowflex infomercials on Television
you have most likely wondered whether or not they seriously get the job done.


Stop by my blog ... please click the up coming post

Anonymous said...

Another factor which i liked in regards to the Fat Gripz was which
i didn't have to completely alter my work out around them.

Also visit my weblog best adjustable weight dumbbells

Anonymous said...

Since the exercise routines get easier you are able to boost the resistance
generating the training session additional challenging creating a
better seeking and ripped body very quickly flat.



Look at my web site ... bowflex adjustable dumbbells

Anonymous said...

You realize you could get one particular in the firm or find a utilized 1
on the internet, but is often a Bowflex worthy of the money?


My blog; http://www.getfitnstrong.com/bowflex-dumbbells/bowflex-adjustable-dumbbells/

Anonymous said...

These occupy less space and therefore are also a lot less highly-priced compared to the regular sets of
dumbbells.

Take a look at my homepage :: bowflex dumbbells

diba's chan said...

http://awananeonight.blogspot.com/2013/06/membanteras-masalah-resdung-dengan-cepat.html

meh try meh.hilangkan resdung dalam 7 hari :)

mama wana said...

dah jumpa dgn pakar? better jumpa pakar. kesan resdung memang sangat dahsyat (bukan bermaksud nak menakut2kan)

utk lebih info, jemput ke blog saya

voguevitamin.blogspot.com

Anonymous said...

A variety օf installation options ɑre availablе to cater for building and architectural features
ѕuch as suspended ceilings Ьut thhe mߋst common iss simply bolting tɦe
unit to thе wall abovе tthe doorway ɑnd connecting a single phase
supply ɑnd switch to the unit. Gߋ uptown,
as faг awаy fгom Hoboken Terminal аs pоssible. Brite, Michael
Cunningham, Charles Flowers, Achy Obejas, Radclyffe, Scott ɑnd Scott, Carol Seajay and Emanuel Xavier.


mʏ webpage: apartment near ucla houses for rent illinois suburbs

Ubat Resdung said...

Kalau sesiapa ada Resdung ,boleh cuba ubat resdung bella formula. Kesan pengurangan seawal 3 hingga 7 hari, Insyaallah dengan izin Allah. Boleh layari http://www.ubat-resdung.com utk tempahan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...